Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Medicinteknik

Visualiseringsteknik hjälper företag med produktutveckling

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen


För att hjälpa danska företag att utveckla nya produkter och säkerställa produktkvalitet i ytbehandlingar, läkemedel och mat har Teknologisk Institut investerat i ny högteknologisk Raman-utrustning.

Utrustningen som är unik i Danmark, gör det möjligt att bestämma och visualisera hur olika ingredienser fördelas på mikroskopisk nivå. Denna kunskap hjälper tillverkare att förstå och optimera befintliga råvaror och produkter och att utveckla helt nya produkter.

Utveckling kräver djupare produktförståelse
Teknologisk institut har bland annat samarbetat med Fertin Pharma för att öka förståelsen för företagets produkter. Med den nya utrustningen har fördelningen av ingredienser i utvalda produkter kartlagts.

Fertin Pharma är världsledande inom produktionen av medicinskt tuggummi, inklusive nikotininnehållande tuggummi som används i önskan om att sluta röka. - På Fertin har vi en produkt som vi är väldigt nöjda med. I vår strävan att vidareutveckla och optimera behöver vi en ny och mer detaljerad förståelse för vår produkt.

Här har Raman mapping visat sig som ett kraftfullt verktyg som har gett oss ny grundläggande kunskap om att vi inte annars skulle ha tillgång till, säger Kent Albin Nielsen, chef för Nikotin Science Center på Fertin Pharma.

Medicinteknik tuggummi
Figur 1. Exempel på visualisering av olika ingredienser i ett tuggummi.


Ny utrustning ger viktig kunskap om fördelningen av ämnen
Den exakta mikroskopiska fördelningen av kemiska komponenter är ofta avgörande för produktens och materialens fysikaliska egenskaper och med investeringen i avancerad utrustning som Ramanmapping kan Teknologisk Institut nu hjälpa företag att bli ännu bättre i produktutveckling.

- Teknologisk Institut har varit en värdefull partner genom pågående dialog. Där har man nyanserat vårt problem, utfört mätningar, databehandling och efterföljande tolkning. Det sista i dialog med oss, där vi kan känna värdet av att kombinera vår produktspecifika kunskap med starka analytiska färdigheter vid Teknologisk Institut, säger Kent Albin Nielsen.

Fertin Pharmas erfarenheter kompletteras av Morten Køcks, Senior Specialist i Sektionsprocessen och Materialkemi vid Teknologisk Institut:
– På Teknologisk Institut har vi mer än 10 års erfarenhet av att använda Ramanspektroskopi som ett av flera verktyg för att lösa branschens utmaningar bl.a. identifiering av material, föroreningar och främmande ämnen.

Den nya utrustningen tillåter oss att tillämpa tekniken mycket bredare, som vi har mycket större flexibilitet i förhållande till provtyp och geometri. Samtidigt tillåter den högre upplösningen detaljer i mikrometerstorlek.

De nya möjligheterna som Raman erbjuder har redan visat sig vara användbar - inte bara inom läkemedelsindustrin, men i flera olika sammanhang som till exempel färg / beläggningsutveckling och identifiering av mikroplastik i avloppsvatten.