Stroke Hjärntrötthet - Hjärntrötthet - så mycket mer än vanlig trötthet

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Hjärntrötthet - så mycket mer än vanlig trötthet

Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck,berättar om innebörd, prognos och behandling av hjärntrötthet

Här finns vi
Carin  Wikström

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Välkommen till konferensen Optimerad strokerehabilitering den 13-14 april. Läs hela programmet här!

 

Hjärntrötthet är en vanlig konsekvens av stroke. Den syns inte, men kan vara ett mycket stort problem för den drabbade.
Och det kan vara svårt att få omgivningen att förstå hur det känns när den mentala energin inte räcker till.

Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson är två av talarna på konferensen Optimerad Strokerehabilitering.
Här svarar de på våra frågor om hjärntrötthet:

 

Vilken är skillnaden mellan hjärntrötthet och ”vanlig” trötthet som beror på att man är sömnig eller sovit dåligt?

Vanlig trötthet beror vanligen på för lite sömn, förkylning eller osund livsstil. Hjärntrötthet eller mental trötthet är ett tillstånd med sjuklig mental energibrist lång tid efter skada och sjukdom som påverkat hjärnan. Personen kan göra det mesta i stunden och kan upplevas som helt frisk, men den mentala energin räcker inte över tid och påverkar förmågan att arbeta och delta i sociala aktiviteter. Efter t ex ett samtal kan personen vara helt dränerad på energi och den förlamande orkeslösheten kan ta lång tid att komma ur. Man kan inte sova sig fri från hjärntröttheten, även om sömnen är viktig för att må så bra som möjligt.

30 000 per varje år drabbas genom stroke
Vilken är prognosen?

Prognosen efter en stroke beror på flera faktorer såsom lokalisation i hjärnan, storlek på blödningen eller infarkten, annan sjuklighet hos den drabbade. Generellt kan man säga att om symtomen hos den drabbade går tillbaka fint under kort tid efter insjuknandet, så är prognosen bättre även om den drabbade förbättras långsamt under många år efter en stroke. Beträffande hjärntrötthet efter stroke kommer tyvärr en andel av drabbade att lida av detta lång tid efter stroken och tråkigt nog kommer en andel av dem där förlamningssymtom, nedsatt känsel, problem med koordinationen och problem med språket har gått tillbaka fint att trots detta ha kvar hjärntröttheten under lång tid, ibland många år. Prognosen för långvarig hjärntrötthet verkar inte vara kopplad till kön, den drabbades ålder eller var i hjärnan infarkten eller blödningen har suttit. Man diskuterar om här kan finnas sårbarhetsfaktorer, dvs att vissa specifika personer har större risk/benägenhet att få långvarig hjärntrötthet efter stroke, men detta är mycket oklart idag.

Finns det farmakologisk behandling att få?

Ja, det finns flera preparat att prova. Om den drabbade besväras av svår irritabilitet och/eller känslosamhet/gråtmildhet brukar låg dos av antidepressiva läkemedel ha god effekt. Amantadin och centralstimulerande läkemedel, t.ex. metylfenidat, minskar graden av hjärndimma och ökar koncentrationsförmågan och uppmärksamheten. Även medel som ökar signalämnet acetylkolin har positiva effekter på hjärntröttheten hos många drabbade. Dock befinner sig mycket här på forskningsstadiet och betydande forskning återstår innan vi kan tala om mer effektiv behandling.

Finns det andra metoder, såsom mindfulness-träning eller fysisk aktivitet, till exempel?

Mindfulness är definitivt en mycket god behandlingsmöjlighet mot hjärntrötthet. Dock måste man komma ihåg att metoden är krävande att genomföra för den drabbade och alla är inte beredda att lägga ner det arbete som man måste satsa. Vad gäller fysisk aktivitet föredrar de flesta med hjärntrötthet lugna promenader i naturen helst under tystnad om man är två eller flera som promenerar tillsammans. Det finns de som kan uppleva positiv effekt av hårdare träning men här behövs mer kunskap om hur träningen ska läggas upp.

Vad kommer ni tala om på konferensen, och vad vill ni att man tar med sig ifrån er föreläsning?

Vi kommer att tala om vanliga symtom på hjärntrötthet, vilka som drabbas förutom de som haft en stroke, diagnostik av hjärntrötthet, tänkbara mekanismer samt behandling med mediciner och mindfulness. Vi vill att man tar med sig budskapet att Hjärntrötthet är så mycket mer än vanlig trötthet.

 

Välkommen till konferensen Optimerad strokerehabilitering den 13-14 april. Läs hela programmet här!

Johansson, Rönnbäck, Optimerad strokerehabilitering, föreläsning om hjärntrötthet, konferens

Hjärntrötthet – så mycket mer än trötthet
​Lars Rönnbäck
Birgitta Johansson
Göteborgs Universitet