I den här kursen behandlar vi arkitekt- och konstruktionsritningar. Du lär dig att läsa och förstå byggnadsritningar och deras uppbyggnad. Vad är exempelvis skillnaden på en sektionsritning och en elevation? Vad betyder punktstreckade linjer på en konstruktionsritning?
Utbildningen ger dig grundläggande kunskap i hur man läser av och tolkar en byggritning samt vad olika linjer, symboler, skalor, vyer och snitt betyder. Under utbildningen går vi igenom olika typer av måttsättning och ritningars handlingsstatus samt vilka olika typer av ritningar det finns. Vilka regler gäller för ritningen? Anger ett mått något men säger text tvärt emot? Vad gäller och hur går man tillväga? I denna kurs får du svar på många frågor.
Deltagare
Förvaltare, fastighetsskötare, byggherrar (fastighetsägare eller hyresgäster på fastigheter). Branschens företagspersonal med ansvar för ritningsadministration. Företagare med ansvar för verksamhetslokaler. Tjänstemän som arbetar inom byggbranschen - beställare, bostadsföretag, inköpare, nyblivna arbetsledare och yrkesarbetare som är i behov av grundläggande kunskaper i ritningsläsning.
Förkunskaper
Allmänna kunskaper inom byggbranschen. Utbildningen är grundläggande.
Syfte
Utbildningens syfte är att ge grundläggande kunskap i hur en ritning är uppbyggd samt att få kännedom kring reglerna som styr en ritning och vilka ritningstyper som finns. Efter kursen skall deltagarna känna sig trygga med att läsa av en ritning och förstå hur man arbetar utifrån ritningar. Delaktighet i diskussioner kring ritningar och att veta vilka handlingar och regler som gäller är av stor betydelse samt att ha kunskap om vem som skulle stå som ansvarig om någonting händer vid misstag utifrån ritningen.
Du ska efter den här kursen ha grundläggande förståelse för byggbranschens olika ritningstyper och deras innehåll.
Innehåll
- Planritningar, fasader, sektioner, elevationer, vyer, detaljritningar, texthänvisningar, mätteknik, armering, samt ritningens skalor
- Olika versioner av ritningar: Arkitekt, konstruktion, installationer
- Ritningsnumrering
- Mått och symboler
- Övningsuppgifter
- Ritningens innehåll
- Ritningens status
- Ritningens handlingsstatus. Exempel på olika typer av ritningar (arkitekt, mark, konstruktion m.m.)
- Vilka regler gäller för innehållet på en ritning
- Vanliga misstag på ritningar och arbetet med ritningar
- Kortfattat om byggprocessen, ritningens framtagande och vem som skapar dem
- Övningsuppgifter med ritningar från verkliga byggprojekt
Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
- Maja Thorsén
- Affärsområdesansvarig Projektledare
- +46 (0)76-5275501
- Teknologisk Instituts kundservice
- 031-350 55 00