Utbildningar

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.
 

Pumpteknik - praktisk utbildning

Pris: 16 100 SEK, 4 dagar

Nästkommande tillfälle:
Göteborg   14-17 september 2021

Kursnr: 9612

Se alla tillfällen

Det här är en lättillgänglig pumputbildning som kombinerar grundteori med praktiska övningar. Du får kunskap om pumpars uppbyggnad och funktion samt hur pump och pumpsystem samspelar. Vi kombinerar enkel teori med resonemang och praktiska övningar för att du ska kunna felsöka pumpar och pumpsystem samt utföra enklare reparationer och komponentbyten.

För att förstå sambanden i ett tryck- och flödessystem behöver du kunskap om olika pumpars funktion. Du behöver känna till vilka faktorer du måste ta hänsyn till i pumpat media samt hur strömningen i rörledningar påverkar, motverkar och samverkar med pumpen och media för att uppnå önskade driftsförhållanden.

Drift- och underhållsverksamheten inom industriella och kommunala anläggningar har genomgått en omfattande omvandling. För 25 år sedan var den manuella övervakningen dominerade, idag är det fjärrstyrningen som råder. Personaltätheten har minskat avsevärt samtidigt som kraven på driftsäkerhet har ökat, inte minst på grund av de stora ekonomiska konsekvenserna av ett driftstopp.

Detta ställer nya krav på den tekniska kompetensen hos den personal som ansvarar för drift och underhåll. I många fall sitter en pump som hjärtat i anläggningen och därför är det viktigt att vara insatt i hur en pump är uppbyggd och fungerar och förstål samspelet mellan pump och system. Det finns många exempel på hur stora pengar har slösats bort på driftstopp eller felaktig drift av pumpar. Det finns också exempel på hur kostnader kan sparas genom åtgärder på drifts- och underhållssidan. Val av ersättningspumpar kan både spara pengar och öka driftsäkerheten.

Deltagare

Underhållspersonal inom industri, VA, fjärrvärme etc.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Innehåll

Dag 1 - Pumpar och pumptyper (funktion - egenskaper - applikationer), Pumpkurvor och Systemkurvor samt Kavitation (NPSH).

Dag 2 - Förekommande packningar, tätningar och axeltätningar (packbox och mekaniska tätningar) samt uppriktning av pumpar.

Dag 3 - Praktiska övningar, vi tar ut pumpkurvor och experimenterar med pumpar i drift. Vi utför felsökning och enklare reparations övningar samt diagnostiserar vanliga fel på olika pumpar.

Dag 4 – Pumpstyrning och en orientering i pumpens livstidskostnad (LCC). Genomgång, uppföljning och komplettering, frågestund och förklaringar samt övningsuppgifter som bygger på det vi lärt oss och en sammanfattning där vi knyter ihop säcken.

NYHET: Vill du dela upp kursen erbjuder vi nu ett nytt kursupplägg. Gå de två första dagarna under en termin och resterande två dagar under nästa termin.

Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
Dela sidan med dina vänner:

Pris och datum

SEK 16 100 exkl. moms

4 dagar 

  • 14-17 september 2021:14/9 - 17/9 2021:

     Göteborg

    Platser kvar

Av- och ombokningsregler

För mer information om våra av- och ombokningsregler läs mer här

Kan vi hjälpa dig?

Relaterade utbildningar