Det här är en lättillgänglig pumputbildning som kombinerar grundteori med praktiska övningar. Du får kunskap om pumpars uppbyggnad och funktion samt hur pump och pumpsystem samspelar. Vi kombinerar enkel teori med resonemang och praktiska övningar för att du ska kunna felsöka pumpar och pumpsystem samt utföra enklare reparationer och komponentbyten.
För att förstå sambanden i ett tryck- och flödessystem behöver du kunskap om olika pumpars funktion. Du behöver känna till vilka faktorer du måste ta hänsyn till i pumpat media samt hur strömningen i rörledningar påverkar, motverkar och samverkar med pumpen och media för att uppnå önskade driftsförhållanden.
Drift- och underhållsverksamheten inom industriella och kommunala anläggningar har genomgått en omfattande omvandling. För 25 år sedan var den manuella övervakningen dominerade, idag är det fjärrstyrningen som råder. Personaltätheten har minskat avsevärt samtidigt som kraven på driftsäkerhet har ökat, inte minst på grund av de stora ekonomiska konsekvenserna av ett driftstopp.
Detta ställer nya krav på den tekniska kompetensen hos den personal som ansvarar för drift och underhåll. I många fall sitter en pump som hjärtat i anläggningen och därför är det viktigt att vara insatt i hur en pump är uppbyggd och fungerar och förstål samspelet mellan pump och system. Det finns många exempel på hur stora pengar har slösats bort på driftstopp eller felaktig drift av pumpar. Det finns också exempel på hur kostnader kan sparas genom åtgärder på drifts- och underhållssidan. Val av ersättningspumpar kan både spara pengar och öka driftsäkerheten.
Deltagare
Underhållspersonal inom industri, VA, fjärrvärme etc.
Förkunskaper
Inga särskilda förkunskaper krävs.
Innehåll
Dag 1 - Pumpar och pumptyper (funktion - egenskaper - applikationer), Pumpkurvor och Systemkurvor samt Kavitation (NPSH).
Dag 2 - Förekommande packningar, tätningar och axeltätningar (packbox och mekaniska tätningar) samt uppriktning av pumpar.
Dag 3 - Praktiska övningar, vi tar ut pumpkurvor och experimenterar med pumpar i drift. Vi utför felsökning och enklare reparations övningar samt diagnostiserar vanliga fel på olika pumpar.
Dag 4 – Pumpstyrning och en orientering i pumpens livstidskostnad (LCC). Genomgång, uppföljning och komplettering, frågestund och förklaringar samt övningsuppgifter som bygger på det vi lärt oss och en sammanfattning där vi knyter ihop säcken.
NYHET: Vill du dela upp kursen erbjuder vi nu ett nytt kursupplägg. Gå de två första dagarna under en termin och resterande två dagar under nästa termin.
Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
- Teknologisk Instituts kundservice
- 031-350 55 00
- Morgan Sörmlind
- Affärsområdesansvarig Projektledare
- +46 (0)76-5275554