Utbildningar

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.
 

Överlåtelsebesiktningsman - Kurs inför certifiering

Utbildningen genomförs i företagsanpassad form.

För ytterligare information ring 031-350 55 00.

Kursnr: 4449

I denna 5 dagars intensivkurs ges du fördjupad kunskap och konkreta verktyg för att kunna genomföra en okulär byggnadsteknisk undersökning av en fastighet inför en fastighetsöverlåtelse.Kursupplägg för kursens 5 dagar: 3+2 dagar fördelat på 2 veckorDet finns många fallgropar och konsekvenserna vid en tvist kan kosta både tid och stora belopp.I denna kurs utbildas du i en liten grupp av flera kursledare som är experter på överlåtelsebesiktning, fuktmekanik, mögel, skadedjur, juridik och försäkringar.Du kommer lära dig hur en överlåtelsebesiktning går till från beställning, bokningsbekräftelse, utförande och leverans av utlåtande.Efter avklarad kurs har du som överlåtelsebesiktningsman större möjlighet att få en konkurrenskraftig ansvarsförsäkring för överlåtelsebesiktning via försäkringsförmedlare Nordic försäkring och försäkringsbolaget AIG.

Deltagare

Kursen vänder sig till dig som är byggnadsingenjör, förvaltare, besiktningsman, bygg- och installationsentreprenör, kontrollansvarig (KA) och för alla som besiktigar entreprenader i hus, mark, anläggnings- och installationssektorn, projektledare, byggprojektledare, skadereglerare inom bygg, installationsbesiktningsmän, biträdande besiktningsmän samt inköpare och planerare som vill börja arbeta med överlåtelsebesiktning.

Förkunskaper

Tekniska grundkunskapskrav för nytt certifikat

För att genomföra överlåtelsebesiktningar krävs att personen har följande utbildning och
erfarenhet:

 1. Teknisk högskoleexamen och minst två års erfarenhet av arbete med överlåtelsebesiktningar eller andra likvärdiga besiktningar
 2. Annan relevant högskoleexamen och minst tre års erfarenhet av arbete med överlåtelsebesiktningar eller andra likvärdiga besiktningar
 3. Teknisk utbildning på gymnasienivå eller liknande yrkeshögskoleutbildning eller kvalificerad yrkesutbildning och minst fyra års erfarenhet av arbete med överlåtelsebesiktningar eller andra liknande besiktningar
 4. Minst tio års kvalificerad erfarenhet som bedöms vara likvärdig, inom aktuellt fackområde (se allmänt råd).

Allmänt råd: Likvärdig erfarenhet inom aktuellt fackområde är arbete med andra
besiktningar eller kontroller inom husbyggnad tex skadebesiktningar inom försäkringsbranschen eller entreprenadbesiktningar inom byggnader.

Syfte

Efter denna utbildning ska du känna dig trygg i rollen som överlåtelsebesiktningsman.

Du kommer besitta de teoretiska kunskaper som krävs för att göra ett bra jobb som överlåtelsebesiktningsman och du kommer ha ökad förståelse för en överlåtelsebesiktningsmans ansvar och tillhörande försäkringar för en besiktningsman.

Genom engagerade föreläsare i en mindre kursgrupp med möjlighet att få svar på frågor så är vårt mål att du kommer klara av provet för att bli certifierad överlåtelsebesiktningsman, du som inte klarar av provet har möjlighet till omprov på flera orter vid flera tillfällen som arrangeras av KIWA.

Innehåll


Vecka 1 (3 dagar)
• Juridiken kring överlåtelsebesiktning
• Mikrobiologi och rötsvamp
• Fuktmekanik

Vecka 2 (2 dagar)
• Praktisk överlåtelsebesiktningsutbildning
• Certifieringsprov för anmäldaUtdrag från kursinnehåll

 • Ändamålet med en överlåtelsebesiktning för köpare respektive säljare
 • Juridiken kring överlåtelsebesiktning
 • Relevansen och innebörden av jordabalkens felbegrepp och undersökningsplikt
 • Uppdragsbekräftelse och allmänna villkor
 • Besiktningens genomförande och besiktningsmannens metodansvar
 • Besiktningsutlåtandets utformning och besiktningsmannens informationsansvar
 • Riskanalys
 • Fortsatt teknisk utredning
 • Besiktningsmannens skadeståndsansvar
 • Försäkringsfrågor
 • Hantering av reklamationer och tvistelösning
 • Fuktmekanik
 • Hussvamp

Övrigt

Certifieringsprovet är valfritt, väljer du att inte skriva provet reduceras kurspriset med 2.000 kr och du blir, förutsatt att dina förkunskaper stämmer överens med förkunskapskraven, av TIAB godkänd överlåtelsebesiktningsman.

Kursen är framtagen genom ett samarbete mellan; Nordic, AIG, Dry-IT, Eurofins, Edomun Huskontroll, TIAB, Advokatfirman Evander och KIWA

”Du är själv ansvarig att kontrollera att dina förkunskaper stämmer överens med certifieringsreglerna som du finner längre ner på sidan under ’Downloads’ alternativt att du tar kontakt med Jörgen Gustavsson på KIWA".

Program

Ladda ner komplett program i PDF-format.

Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
Dela sidan med dina vänner:

Pris och datum

SEK -1 exkl. moms

5 dagar 

  Av- och ombokningsregler

  För mer information om våra av- och ombokningsregler läs mer här

  Kan vi hjälpa dig?