Artikel för So-dagarna 2019 Jack Werner - SO-dagarna 2019

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

SO-dagarna 2019

Möt Jack Werner

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

jack werner rubrik 2

Vilka ser du som de största utmaningarna när det kommer till källkritik?
Att det på sätt och vis strider mot människans natur. Vi lider av en mängd psykologiska tillkortakommanden vad gäller vår informationsinhämtning – vi vill få våra åsikter bekräftade, tror på påståenden bara för att vi ofta hör dem och är känsliga för gruppdynamiker. Jag tror den fullständigt sanningsorienterade människan är en utopi, och kanske inte ens en särskilt önskvärd sådan. Vi måste jobba utefter våra givna omständigheter, och då ingår att acceptera att vi inte kommer bli perfekta. 

Hur gör man källkritik lustfyllt och relevant för eleven?
Jag tror en detektivjakt alltid är mer attraktiv än en källkritisk genomgång. De flesta har ett intresseområde de lägger mycket tid och energi på att följa, vare sig det är inom musik, spel eller sport. Inom dessa intresseområden har de förkunskaper, på de arenor där de vistas har de lokalkännedom och även om de inte redan vet det kan de ofta göra den viktigaste grundläggande researchen. Släpp ner ett mysterium framför deras näsor, i dessa intresseområden, och rätt som det är handlar det inte längre om källkritik utan om att lösa en gåta. Det är spännande och stimulerande, men dessutom av reellt värde för både de själva och deras omgivning.

Vad är viktigt att tänka på gällande research på sociala medier?
Anledningen att det inte riktigt finns någon bra guide är för att det i så stor utsträckning handlar om att improvisera. Det gäller att krama ut så mycket information som möjligt ur frågan man ställer sig, och med utgångspunkt i den datan man har – namn, bilder, platser, tidpunkter, källor eller andra spår – försöka ta sig fram, steg för steg, med hjälp av allt som står till buds. Det kräver kunskaper om vad de olika tekniska plattformerna tillåter, men framför allt kräver det självförtroende: inställningen att du faktiskt kan ta dig och an och lösa gåtor på sociala medier.

Vad kommer din föreläsning att handla om och vilka kunskaper kommer deltagarna att få med sig?
Det är många som pratar om vilka det är som försöker lura oss på sociala medier nu för tiden, men färre som belyser det faktum att ett rykte inte bara kräver en källa utan också en målgrupp som beredvilligt slukar det. När jag pratar om vår förmåga eller oförmåga att hantera sanningen i vår tid är det detta jag tittar extra på: varför vi dras till det som inte stämmer, och vad vi kan lära oss av det. Dessutom utlovar jag en del mustiga skrönor!

(Fotograf Kate Gabor)

Läs mer och anmäl dig på SO-dagarna här

jack werner inforuta