Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

De arbetar för att synliggöra vårdadminstratörerna inom sjukvården

Sofie och Madelene marknadsför sitt yrke

Här finns vi
Lena  Mårtensson

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

På konferensen Forum för medicinska sekreterare föreläser Sofie Zachrisson och Madelene Idh. De är vårdadministratörer på  Höglandssjukhuset i Eksjö. Båda brinner för att marknadsföra sitt yrke och att synliggöra vårdadministratörerna inom sjukvården.
Inför konferensen svarade Sofie och Madelene på våra frågor om deras arbete, Instagramkontot "vardadministratoren" och vad de ska tala om på konferensen.


Läs mer om konferensen och programmet här!
> Forum för medicinska sekreterare 

Sofie Zachrisson och Madelene Idh, Vårdadministratör, Forum för medicinska sekreterare, Teknologisk Institut

Ni brinner och jobbar aktivt med att marknadsföra ert yrke som vårdadministratörer.  Vad är det ni gör?

- Vi vill lyfta fram den lite dolda yrkesgruppen vårdadministratörer och vad vi jobbar med, egentligen. Vi försöker inspirera genom vårt Instagramkonto ”vardadministratoren”, och genom att föreläsa på konferenser och liknande.

 

Ser ni några resultat av er marknadsföring?

- Ja, vi har fått lättare att rekrytera till tjänster. Vi får fler förfrågningar om föreläsningar än vad vi har möjlighet att tacka ja till och vi har skapat ett kontaktnät med vårdadministratörer/medicinska sekreterare i hela Sverige, och vi har ett samarbete med fackförbundet Vision. Sofie tilldelades alldeles nyligen psykiatriska klinikens vandringspris för arbetet med instagramkontot vardadministratoren. Vandringspriset delas ut årligen till medarbetare för att hylla deras arbetsinsatser. Andra resultat av arbetet är att vi som vårdadministratörer har fått en allt större roll i att introducera läkarstudenter, AT- och ST-läkare på kliniken. Det ökande antalet följare på instagramkontot är också ett resultat av vårt arbete. Våra föreläsningar i den egna Regionen har hjälpt till att skapa ett bra samarbete klinikerna emellan.

 

Vad har ni för tips till kollegorna runt om i landet hur de ska göra för att höja statusen på yrket på arbetsplatsen?

- Inte vara rädd för att ta för sig och att våga fråga om man upplever att något inte verka stämma. Att stå upp för sin kompetens: läkarna har den medicinska kompetensen och vi har den administrativa kompetensen. Här på vårt sjukhus har vi uppmärksammat Läkarsekreterarens dag, den 9 december. Det har vi gjort genom att skapa egna postrar som vi har satt upp runt om på sjukhuset. Det kan vara ett bra sätt att uppmärksamma yrkesgruppen och hur yrkesrollen har ändrats sedan 1980-talet. Ett annat tips är att göra sig mer synlig på arbetsplatsträffar och möten. På till exempel läkarmötena kan man be om att få en stående punkt där man som vårdadministratör kan informera om arbetssätt, nya rutiner, eller liknande.

 

Hur tror ni att yrket kommer att förändras inom de kommande åren?

- Vi tror att yrket kommer att infatta mer statistik och verksamhetsutveckling, att man kommer förstå den kompetens vi har som vårdadministratörer, vilket man kan använda i många olika sammanhang. Vi kommer bli en mer självklar del i teamen och vid projektarbeten på klinikerna.

 

Vad kommer deltagarna att få med sig från ert talarpass?

Förhoppningsvis en yrkesmässig självförtroende-boost!

 

Välkommen att träffa Sofie och Madelene på konferensen Forum för medicinska sekreterare 2020!
>Läs hela konferensprogrammet och anmäl dig här!