Utredning, analys och pedagogiska åtgärder för att stötta dina elever med matematiksvårigheter och dyskalkyli
OBSERVERA att kommande kurstillfälle ges på distans. Du kommer att kunna interagera och ställa frågor till både kursledare och kursdeltagare under kursens gång.
Hur kan du utveckla din undervisning för att hjälpa lågpresterande elever maximalt? Hur analyserar du svårigheternas omfattning och anpassar undervisningen efter elevernas förutsättningar? Under kursen får du metoder för att förebygga och lindra matematikängslan samt tips på läromedel och lektionsupplägg som passar bra att använda i undervisningen. Du kommer även få insikt i olika förklaringsmodeller enligt svensk och internationell forskning. Under dagarna varvar vi föreläsningar med diskussioner och praktiska övningar där du får möjlighet att prova olika arbetssätt som passar bra för elever med matematiksvårigheter och/eller dyskalkyli.
Kursinnehåll
På kursen varvar vi teoretiska föreläsningar med diskussioner och praktiska övningar.
- Begreppet dyskalkyli – definitioner och förekomst
- Orsaker till matematikängslan – hur uppkommer det och hur påverkar det elevernas inlärning?
- Utveckling av undervisningen så att den främjar elever i matematik- svårigheter
- Matematiska samtal i klassrummet – vägar till att hjälpa elever med låga prestationer i matematik
- Hur kan du arbeta med olika slags svårigheter?
- Inkludering – ett hinder eller en möjlighet?
- Kräver olika slag av svårigheter olika slag av åtgärder?
- Inkludering – hinder eller möjlighet?
Ett bärande tema i kursen är åtgärder för att lindra och förebygga matematikängslan. Dessa åtgärder kan omfatta hur vi arbetar med motivation, lust och formativ återkoppling, det vill säga mattecoaching. Hur gör vi matematiken rolig och lättbegriplig för eleverna? Hur välkomnar vi elevernas frågor så att de känner sig trygga i undervisningssituationen? Hur kan vi uppmuntra eleverna genom att använda formativ bedömning? Dessutom går vi igenom hur vi kan hjälpa eleverna att träna arbetsminnet. Vi vill därmed tillsammans med kursdeltagarna skapa en handlingsberedskap att hjälpa eleverna med att bli av med en av de viktigaste orsakerna till att de hamnar i matematikproblem.
Exempel på övriga åtgärder:
- Genomgång av program för färdighetsträning och kognitiv träning
- Presentation av interventionsprogram för olika stadier
- Tips på olika slag av läromedel och lektionsupplägg
Målgrupp: Kursen riktar sig till dig som arbetar med elever med matematiksvårigheter och/eller dyskalkyli i grundskolan eller på gymnasiet.
Gå 4 eller fler från samma arbetsplats få 15% rabatt, ange bokningskod: FLER4
Kursledare
Ingemar Karlsson, Utbildningsglädje
Ingemar har en bakgrund som matematiklärare, lärarfortbildare och föreläsare i matematikdidaktik. Förutom en masterexamen har han nyligen disputerat i utbildningsvetenskap med avhandlingen Elever i matematiksvårigheter – lärare och elever med låga prestationer i matematik.
Här kan du ta del av en artikel på temat "Så kan fler lyckas med matematiken" i Tidningen Grundskolan där Ingemar intervjuas.
Du har väl inte missat att Ingemar blir intervjuad i TV4s Nyhetsmorgon angående matematikångest, vaför matematiken är ett så laddat ämne samt vad man kan göra för att avdramatisera det. Se hela klippet här.
Lizelott Löwendahl, Utbildningsglädje
Lizelott Löwendahl är speciallärare och arbetar som förstelärare i specialpedagogik på Språkintroduktionen och har en bred erfarenhet av att undervisa elever med låga prestationer i matematik.
Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
- Fabian Wingfors
- Affärsområdesansvarig Projektledare
- +46 (0)76-5275531