Teknologisk Instituts utbildning Ledarskap för förändring är en simulering av hur ett kontinuerligt förbättringsarbete kan ledas och genomföras genom aktivt coachande ledare i samspel med medarbetarna.Deltagarna får under två dagar praktiskt träna på att leda kontinuerligt förbättringsarbete i
en simulerad miljö.Arbetet bygger på ett ”coachande” ledarskap med täta intervaller (i praktiken veckovis ner till dagligen).
De övergripande utmaningar som formulerats i verksamhetens målstyrningsarbete bryts ner till s.k. måltillstånd som enkelt kan beskrivas hur verksamheten bör fungera för att nå utmaningarna.Under simuleringens gång testar medarbetarna förbättringarnas påverkan på hur verksamheten fungerar mot de uppsatta målen genom att utföra små men många frekventa experiment.Efter varje experiment möts medarbetare och coach och en kort genomgång görs av senaste experimentet.
Vad förväntade vi oss, vad blev resultatet och vad lärde vi oss av experimentet?Detta förfaringssätt skapar en organisation med kontinuerligt fokus på förbättringsarbetet och utveckling av ledare och medarbetare. Det är också ett steg vidare från slumpmässiga förbättringar till styrning av förbättringsarbetet mot de övergripande målen och utmaningarna.
Deltagare
Utbildningen vänder sig till personer verksamma inom tillverkningsindustrin, tjänsteföretag eller offentlig verksamhet t ex sjukvård och som ska leda införandet av förbättringsarbete (ev. Lean) i sin egen verksamhet.
Utbildningen är också lämplig för alla i en verksamhet, från beslutsfattare till produktionspersonal och som är delaktiga i verksamheten utvecklingsprocesser.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Syfte
Deltagarna skall efter genomgången utbildning kunna starta upp och driva förbättringsgrupper i egen verksamhet.
Innehåll
- Introduktion
- Genomföra ett simuleringsspel
- Utvärdera utfallet och planera för ett första experiment för att uppnå måltillståndet
- Genomföra ett nytt spel med beslutat experiment
- Utvärdera utfallet, reflektera och notera gruppens lärdomar enligt ”Katamodellen”
- Planera för nästa experiment
- Genomföra ytterligare spel med nya experimentet
- Utvärdera , reflektera och notera lärdomarna
- Nya experiment planeras, genomförs och utvärderas även under andra dagen
- Avslut med planering för ev. genomförande av metoden i egen verksamhet
Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
- Teknologisk Instituts kundservice
- 031-350 55 00