Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Energiscreening

Kartläggning av energieffektivitetsmöjligheter i byggnader

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Kartläggning av energieffektivitetsmöjligheter i
byggnader – energiscreening


På moderbolaget Teknologisk Institut Danmark finns det stor erfarenhet av byggnaders energieffektivitet, både från forskningsprojekt till praktiskt genomförande.

Under de senaste åren har man bl.a. genomfört ett stort antal projekt för kommunala och privata byggägare med stora byggportföljer. I alla fallen upptäcktes stor potential för energibesparing.

Teknologisk Instituts unika koncept för energiscreening av byggnader bygger på stor professionell kunskap och erfarenhet. Identifiering av alla större energieffektiviseringsalternativ görs efter följande fyra punkter:

  • Det finns flera experter som används för screening, så att de är utrustade med den bästa kompetensen inom varje teknikområde, såsom klimatskärm, ventilation, belysning, värmesystem, sol / solvärmesystem och CTS.
  • Energibesparingsförslag baseras på faktiska mätningar, vilket ger en hög grad av säkerhet för de angivna besparingarna.
  • Teknologisk Instituts koncept för energieffektiv förvaltningsstrategi för byggande av tekniska installationer - EiSE * - används för att anpassa den befintliga verksamhetsstrategin och resultatet är ett bättre inomhusklimat med färre användarklagomål, samtidigt som el- och värmeförbrukningen avsevärt minskas.
  • Rådgivningen bygger på den senaste kunskapen om tekniska installationer och komponenter på marknaden när det gäller prestanda, energieffektivitet och samspel mellan utrustning.

Teknologisk Institut energiscreening har visat resultat på ett genomsnitt av en energieffektivitet på ca. 18% av elförbrukningen (utan inrättande av solsystem) och ca. 27% av värmeförbrukningen med en genomsnittlig återbetalningsperiod om 3,6 år.

Om alla lönsamma alternativ (ersättningstider upp till 75% av anläggningarnas livslängd) ingår, är den totala effektivitetspotentialen cirka 40% av energiförbrukningen.

Den största potentialen för energioptimering i både el och värmeförbrukning finns i byggnadernas ventilationssystem. Dessutom finns det en lönsam effektivitetspotential, främst i samband med de tekniska installationerna och endast i begränsad utsträckning av klimatskärmen (ytterväggar, dörrar, fönster).

Därför lägger energiscreening enligt Teknologisk Instituts koncept fokus på de tekniska installationerna. Energiscreeningen dokumenteras i en verksamhetsrapport som är direkt tillämplig på genomförandet / utformningen av de föreslagna åtgärderna.

* EiSE (Strategi för energi och inomhusklimat utan energislöseri)
 

Tips på relaterade kurser

Energikartläggare - utbildning inför certifiering

Praktisk energieffektivisering