Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Möt Lina Wideberg från Solar Energy Systems

Ta reda på mer om kursen Solcellssystem: uppbyggnad – teknik – ekonomi.

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

 

Hej Lina, berätta hur du började jobba med solceller?
Jag började jobba med solceller 2004 då jag ville bidra till omställningen mot en hållbar energiförsörjning globalt och därför valde jag att göra mitt exjobb inom tunnfilmssolceller på Ångström Solar Center vid Uppsala Universitet. Solcellsanläggningarna var ungefär 10 gånger dyrare att installera på den tiden men jag trodde ändå på att solenergi skulle slå igenom i framtiden, och det gjorde den.

Varför tycker du att man ska gå kursen?
Jag tycker att alla oavsett bakgrund och arbete idag skulle kunna få behållning av att kunna mer om solenergi. Även om det börjar skivas mer och mer i media kring solceller och solcellsboomen som pågår i världen så finns det fortfarande myter om solenergi, tex att det inte fungerar i Sverige eller att det inte skulle vara lönsamt.

Vilka insikter och kunskaper kommer man att ta med sig från kursen?
Jag hoppas att insikten blir att det med rätt kunskaper ändå är lätt att komma igång med att projektera och installera solcellsanläggningar och att det verkligen ärlönsamt redan nu.

Har du några tips vad man bör tänka på om man jobbar med att projektera solcellsanläggningar idag?
Det handlar mycket om att statuera bra exempel på lyckade projekt och att lobba för att fler ska våga ta steget att komma igång med sin första anläggning. Många fastighetsägare väntar alldeles för länge på rätt läge att investera. Men det rätta läget är redan här.

Något annat?
Tänk på att varje projekt är unikt och att man behöver anpassa sin anläggning efter rådande förutsättningar och inte kopiera från vad som funkade i ett annat projekt. Vad som behöver projektanpassas kommer vi att gå igenom i kursen.


Lina Wideberg kursledare Solcellssystem

Namn: Lina Wideberg
Titel: Sektionschef för Solar Energy Systems

Lina Wideberg är en av Sveriges mest erfarna och sakkunniga konsulter inom solenergi. Hon har utfört projektering för ett hundratals solcellsanläggningar, förstudier och utredningar för nya tekniker inom exempelvis energilagring och byggnadsintegration av solceller. Under Teknologisk Instituts ledning har Lina varit med på framtagningen av kursen Solcellssystem och tillsammans med sitt team håller de i kursen i Solcellssystem.

Kursansvarig för: Solcellssystem: uppbyggnad – teknik – ekonomi som är planerad till flera tillfällen under året i både Göteborg och Stockholm. Läs mer och anmäl dig här.