Intervju med Jens Vikingsson - Intervju med Jens Vikingsson, talare på Framtidens skolrestaurang

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Intervju med Jens Vikingsson, talare på Framtidens skolrestaurang

Träffa Jens och övriga talare på konferensen den 19-20 november i år.

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Inför konferensen Framtidens skolrestaurang ställde vi några korta frågor till en av talarna Jens Vikingsson.

 

Hur började ditt intresse för mat och måltider?
 
Mitt intresse för mat och måltider började under gymnasietiden då vi ett gäng inackorderade ingenjörsstudenter lagade mat tillsammans på helgerna. Kockpremiären skedde i London som en tillfällig försörjning vintern 90-91. Sen var det solklart vad jag ville göra med min framtid och 92-94 gick jag en vuxenutbildning till kock.
 
Vad kännetecknar en riktigt bra skolrestaurang och vika är dina tips på vägen för att utveckla skolrestaurangen ytterligare?
 
En riktigt bra skolrestaurang får lov att vara en del av skolans helhet. Det finns så många pedagogiska möjligheter med skolmåltiderna som ofta inte utnyttjas. Våga ta plats.
 
Vilket projekt kopplat till skolans måltider har betytt mest för dig hittills och varför?
 
Upprättandet av pedagogiska odlingar kring vilka elever, pedagoger och kockar har samarbetat. Ibland är det svårt att få idéer kring möjligheter med mat och måltider att få gehör men odling av mat och skördefester m.m. är verkligen en möjlighet.
 
Vad har skolrestaurangerna att lära av övriga måltidsbranschen?
 
Man kan lära mycket av övriga delar av måltidsbranschen. Skolrestaurangens matgäster gör ju inget val var de äter sina måltider men att vi ändå kan ha ett perspektiv av att locka gästerna till oss är utvecklande och viktigt inte minst för att öka närvaron.

 

Jens Vikingsson halvkropp 300x300

Namn: Jens Vikingsson

Titel: Utvecklare inom måltider

Arbetsplats: Jens Vikingsson Måltidsresurs (JVMR)

Jens har en bakgrund som kock, yrkeslärare och måltidschef, men arbetar idag som konsult med särskilt fokus på bra och hållbara måltider. Han har sett till att hundratals skolelever har fått arbeta tillsammans med skolkockar där de bland annat har fått odla egna grönsaker och haft lokal matmarknad.

Talarpass: Hur kan framtidens skolrestaurang se ut?

Läs mer om konferensen och progammet här.