Intervju inför Särskolan 2019

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Intervju Jessica Bojanic & Annika Wilhelmsson, Svartedalsskolan särskola

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Vilka ser ni som de största utmaningarna när det kommer till digitalisering inom särskolan?

Om man utgår från EU:s fyra nyckelkompetenser om vilka förmågor eleverna ska lära sig, så är det nog ”att förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt” som är vår största utmaning. Många av våra elever i särskolan har svårt att förstå att allt som skrivs, sägs eller visas på nätet inte är sant. Vi jobbar mycket med att de ska lära sig att ifrågasätta, är det verkligen är trovärdigt och hur kan man kontrollera om det är sant eller inte.

Hur kan man använda det digitala samhället i undervisningen?

T.ex. när vi arbetar med tema Världen så går vi in på Goggle Earth och eleverna kan se hur det ser ut på det stället vi läser om. Vi använder även FaceTime, Google translate, foto och film, både egenproducerad samt färdiga filmer från t.ex. UR eller SLI.

Vad har ni för erfarenheter inom området?

När digitalkameran kom i mitten på 90-talet så öppnades en ny värld för både elever, föräldrar och pedagoger. Att kunna ta en bild i skolan och sedan se den hemma samma dag på datorn gjorde att steget mellan hem och skola minskade. Elever som inte tidigare kunnat berätta om skoldagen kunde nu med hjälp av bilderna kommunicera med föräldrarna på ett helt nytt sätt. Vi har alltid varit intresserade av foto och senare även film som ett sätt att utveckla kommunikationen. Vi har båda en magisterexamen i foto och film från akademi Valand och ville utveckla våra idéer kring hur foto och film kan hjälpa eleverna framåt i dess kommunikation och kunskapsutveckling.

Vad kommer er föreläsning handla om och vilka kunskaper får deltagarna med sig?

Det blir främst en inspirationsföreläsning, sen vill vi även göra deltagarna medvetna om att de säkert redan gör en hel del utan att kanske tänka på att det är ”digitalisering”. Vi kommer ge några konkreta exempel på hur vi tänker kring EU:s fyra nyckelkompetenser och hoppas att det öppnar upp för fortsatt diskussion om hur man kan tänka kring dem.

 

Boka in dig eller läs mer om konferensen här!

 

Jessica Bojanic & Annika Wilhelmsson, Särskolan - Bilder för intervju