Intervju inför konferensen HR Excellence 2019 - Möt Svante Randlert

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Möt Svante Randlert

En intervju inför HR Excellence 2019: Om konsten att attrahera, engagera och utveckla rätt medarbetare till rätt plats.

Här finns vi
Carin  Wikström

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Som framgångsrik rådgivare har han hjälpt många av Sveriges främsta företag att attrahera, engagera och utveckla rätt medarbetare. Han är en av Nordens mest anlitade föreläsare på området  (170 föredrag per år) och har uppmärksammats som bästa talare på världens största Employer Branding Event. Dessutom driver Svante podden "Chefssnack", arrangerar webbutbildningar och skriver böcker. Hans bok ”Drömarbetsgivaren – tio budord för att få medarbetaren att vissla på vägen till jobbet” har köpts i tio länder.

Den 5 december föreläste Svante Randlert på HR Excellence i Stockholm. Vi passade på att ställa några frågor.

Hallå där,  Svante Randlert...

Du är en av huvudtalarna på konferensen HR Excellence den 5 december, vad ska du tala om?

Jag ska tala om hur man blir en drömarbetsgivare och hur får man folk att vissla på vägen till jobbet.

Hur man blir en attraktiv arbetsgivare, med andra ord, men det uttrycket börjar bli lite uttjatat, tycker jag.


Du har hjälpt ledningsgrupper på flera av Sveriges främsta företag och organisationer att utvecklas till attraktiva arbetsplatser. Hur viktigt är just ledarskapet och företagskulturen för att lyckas?

Det är allt! Det går inte annars. Allt börjar och slutar med ledarskapet. Ledarskapet ger förutsättningar för en stark kultur i företaget och kontentan av allt är nivån av engagerad personal.

HR är själva kärnfrågan i detta. Det är HR som ska leverera förutsättningarna till ledarskapet och det är oerhört viktigt att HR prioriteras i bolagen. Jag har sett otroligt många duktiga HR-chefer vars ledare inte gör det som är tänkt. Då blir det ingenting. HR måste prioriteras och ska ge förutsättningarna för ledarskap, kultur och engagemang

 

Vilka är de vanligaste misstagen företag och organisationer gör idag?

Jag brukar säga att det är som en gungbräda. På den ena sidan gungbrädan har vi struktur, riskminimering och kontroll. På den andra sidan har vi kultur, förtroende och utveckling. Många tenderar att lägga mer tid på struktur, policy, kontroll och riskminimering än kultur och engagemang.

Allt kommer tillbaka till engagemang. Är du engagerad på en arbetsplats får du en stark kultur, är du engagerad får du ambassadörer, är du engagerad får du innovation… Det är ju de engagerade som vill framåt, driva och påverka. Jag pratar om skillnaden i att ha nöjd personal, motiverad personal eller engagerad personal. Tyvärr har alldeles för många företag enbart nöjd personal.  Nöjd innebär tillbakalutad, att gilla det man har gjort men innebär inte så mycket driv framåt. Har man engagemang kommer mycket av det andra som ett brev på posten.


Förändringstakten i samhället idag är mycket hög, hur ska man agera som HR-chef idag, då spelplanen ständigt förändras?

Ge förutsättningar för de här frågorna! Sitter våra chefer och fyller i rapporter måndag till fredag eller engagerar de människor? 

Vad är då engagerade människor? Jo, de:

• Vet vad de ska göra
• Älskar att göra det
• Vet varför.

Har du inget engagemang hos medarbetarna kommer du inte framåt.
 

Din bok ”Drömarbetsgivaren” har fått stor uppmärksamhet och har köpts i tio länder ...

Ja, är du inte en drömarbetsgivare kan du för det första inte attrahera rätt människor och för de andra inte få dem att stanna kvar i organisationen. Om din befintliga personal vill därifrån och din potentiella personal inte vill komma in i företaget blir det tufft på riktigt. Det är därför jag tycker HR är så otroligt viktigt!


Har du någon ny bok på gång?

Ja, jag sitter och skriver på den nu faktiskt. Den ges ut i vår.

Boken kommer att handla om vilket ledarskap som kommer att göra störst skillnad år 2020. 

Min första bok handlade mycket om hur man ska agera som organisation och arbetsgivare. Den nya boken handlar mer om vad du som ledare ska göra, måndag till fredag. Världen förändras, hur ska då vi som ledare förändras?
HR blir därmed en allt viktigare och central funktion i företagen.
 

Vill du veta mer? Läs mer om och anmäl dig till HR Excellence 2019 här