Inomhusmiljö 2019 - Möt Erica Bloom, SWESIAQ - Möt Erica Bloom, SWESIAQ

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Möt Erica Bloom, SWESIAQ

Inför konferensen Inomhusmiljö 22-23 okt, Stockholm

Här finns vi
Carin  Wikström

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

 

Inför konferensen Inomhusmiljö den 22-23 oktober 2019 har vi passat på att ställa några frågor till Erica Bloomforskare inom mikrobiell exponering och luftkvalité i innemiljö, arbetsmiljö och kulturmiljö på RISE samt vice ordförande i SWESIAQ.

 

Erica Bloom, SWESIAQ, intervju inför konferensen Inomhusmiljö 2019

Vilken är den största utmaningen vad gäller inomhusmiljön för svenska företag, organisationer och myndigheter idag? 

Innemiljö är ett tvärvetenskapligt och oerhört komplext område. Det är så många faktorer som tillsammans påverkar vår innemiljö och vår upplevelse av inomhusmiljön, så som ljus, akustik, ventilation, temperatur, fukt, föroreningar, val av byggmaterial, hur innemiljön används och underhålls – ja listan är lång. Även individuella faktorer har betydelse för hur vi påverkas av innemiljön.

De största utmaningarna som jag ser är dels komplexiteten, att det är många pusselbitar att hålla ordning på för att förstå helheten. Och dels är det en stor utmaning att utvärdera och kommunicera all information som finns på området på ett tydligt och korrekt sätt. Ännu saknas gräns-eller riktvärden för miljöexponering exempelvis. Så att navigera i en värld av gråzoner och sålla ut fakta som vilar på vetenskaplig grund är en utmaning.

 

Vad gör SWESIAQ på området? 

Det är här som SWESIAQ spelar en så viktig roll! SWESIAQ samlar verksamma och intresserade från olika discipliner och yrkeskategorier inom hela innemiljöområdet. Det är en oberoende och ideell förening utan vinstintresse som verkar för hälsosamma inomhusmiljöer för alla genom att vägleda, utbilda och sprida kunskap. SWESIAQ anordnar, som här i samarbete med Teknologisk Institut, tvärvetenskapliga möten för nätverkande på olika platser i Sverige. Vi initierar också allsidigt sammansatta arbetsgrupper som tar fram råd och guidelines.

 

SWESIAQ är en viktig samarbetspartner till konferensen Inomhusmiljö – vilka är dina förväntningar på årets konferens den 22-23 oktober? 

Jag förväntar mig att konferensen speglar innemiljö-området, dvs ett fullspäckat schema med ett potpurri av olika kompetenser! Jag förväntar mig också möjlighet till nätverkande och konstruktiva diskussioner.
 
 

Har du något råd du vill ge till alla som ser detta, i syfte att främja innemiljön?

Mitt råd till alla som vill främja en god innemiljö är att öka på sin kunskap om området och att följa WHOs rekommendation – att arbeta aktivt förebyggande för att bibehålla en god innemiljö! När klagomål eller problem som kan vara kopplade till inomhusmiljön uppstår kan man använda tillämpliga delar av SWESIAQ-metoden för att ta reda på orsakar och åtgärda brister så snabbt som möjligt. 

 

Läs mer och se programmet för konferensen Inomhusmiljö 2019 här.

 

Konferensen arrangeras i samarbete med SWESIAQ

SWESIAQ logotyp