Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Möt Ingrid Håstad inför Cisterndagarna 2020

Träffa Ingrid och övriga talare den 22-23 januari!

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Vi ställde några korta frågor till Ingrid Håstad som deltar som talare på Cisterndagarna 2020:

 

Hej Ingrid!

Vilka fokusområden har du just nu och varför?
Jag jobbar som konsult med olika frågor, men det är mycket med akuta oljesaneringar och förebyggande arbete. Jag jobbar även med hantering av brandsläckningsvatten. Olja och släckvatten jobbar jag med lite varje vecka. När något har hänt kan saneringen pågå i flera år så det hänger kvar länge, och då kan det handla om att hjälpa tillsynsmyndighet och saneringsföretag med bedömning hur rent är rent, hur sanering ska gå till etc.


Har medvetenheten om behov av ett förebyggande arbete ökat senaste åren?
Både och, ibland tycker jag att det blir för fokuserat på vad lagstiftningen säger istället för att man själv har koll på hur man förebygger och ser till att skadeverkningarna inte blir för stora vid ett ev. utsläpp. Jag har haft flera uppdrag där det skett ett utsläpp och först då ser man över sina anläggningar och gör en riskbedömning. Ibland finns en medvetenhet kring vikten av det förebyggande arbetet, men ibland inte, man vill istället luta sig mot lagen. Tänk istället ”Vad skulle hända om det sker ett utsläpp och hur skulle det påverka miljön, vårt varumärke m.m.” Ibland händer saker och ting som man inte kan förutse, men man måste ändå göra riskanalyser då och då för att få med om någonting ändrats, t.ex. vattenskyddsområden som utökats, nya detaljplaner eller områden som utvecklas.


Vilka utmaningar har du stött på i ditt arbete?
Det är olika utmaningar, men det kan t.ex. vara att det är oklara förhållanden kring vem som äger frågan vid ett utsläpp. Vem är ytterst ansvarig om marken är hyrd? Ekonomiska och praktiska utmaningar finns också, där företagen kanske inte har tillräcklig beredskap, inga avtal med firmor som kan hjälpa till om något skulle hända. Gällande det förebyggande arbetet kan det handla om investeringar som inte görs för att det kostar och andra saker prioriteras. Många anläggningsägare vet inte heller hur dagvattensystemet ser ur, de har gamla ritningar som inte överensstämmer med verkligheten.


Och slutligen, vad har du för förväntningar på Cisterndagarna 2020?
Mina förväntningar är att träffa nya kunder, få fram mitt budskap och öka medvetenheten hos deltagarna om miljöfrågor för att på sikt bidra till en bättre miljö. Jag vill också själv lära mig mer under dagarna.

Vad spännande – tack för att vi fick ställa frågor till dig!

 

Ingrid Håstad Sweco

Namn: Ingrid Håstad

Titel och arbetsplats: miljö- och oljesaneringsexpert, Sweco

Talarpass: Vad händer vid ett oljeutsläpp? – sanering av oljeförorenade områden

Läs mer och anmäl dig till Cisterndagarana 2020 här >>