Utbildningar

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.
 

Framtidens skolrestaurang

2 dagar konferens i Stockholm

26-27 november 2019

Kan vi hjälpa dig?

  • Rådmansgatan 38
  • 113 57Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanenParkering

Få verktyg för att bli en skolrestaurang i framkant!

Vi bjuder in till en tvådagarskonferens med fokus på mat och måltider inom skolan. Matvanor, hälsa och lärande hänger ihop och påverkas av varandra. Därför är skolmåltiden en otroligt viktig resurs i skolarbetet!

Hur skapar du de bästa förutsättningarna för att eleverna ska trivas i skolrestaurangen och äta av maten? Hur kan du använda skolrestaurangen som en pedagogisk resurs?

Detta och mycket mer får du svar på under denna konferens där vi blandar både teori med praktik. Under dagarna får du lyssna till experter samt ta del av beprövad erfarenhet från framstående skolrestauranger. Du får med dig handfasta tips och konkreta verktyg att tillämpa direkt när du kommer tillbaka till jobbet. Missa inte årets mötesplats för dig som arbetar med skolmåltider!

Specialerbjudande:

Gå 4 eller fler personer från samma arbetsplats få 15% rabatt på konferenspriset ange koden SKOLMALTID15

Inför konferensen har vi intervjuat Jens Vikingsson, en av talarna på konferensen, passa på att lära känna honom lite innan ni möts på plats. Läs hela intervjun här.

Plats för konferensen: Garnisonen (Karlavägen 100, Stockholm)

Kontakt

Om du har frågor om konferensen, vänligen kontakta.

Verktyg för en skolrestaurang i framkant

  • God samverkan mellan skola och skolrestaurang
  • Tips för att få eleverna intresserade av gröna och hållbara måltider
  • Verktyg för att höja den totala matupplevelsen
  • Möjligheter och utmaningar för framtidens skolrestaurang
  • Skolkökens skyldigheter vid olika specialkoster

Dela sidan med dina vänner:
  • Bra blandning av ämnen på konferensen.

    Tidigare deltagare på konferensen

  • Tack för alla fina kontakter jag hann få.

    Tidigare deltagare på konferensen

  • Underbar miljö trevligt bemötande och god mat.

    Tidigare deltagare på konferensen

Konferensen startar om

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Program

  • Registrering med kaffe och smörgås
  • Moderator Emma Karlsson inleder konferensen

    Emma arbetar som kostchef i Vännäs kommun och har en lång bakgrund inom kostområdet. Under konferensen är det Emma som guidar oss mellan programpunkterna och leder diskussionerna.

  • Hur kan framtidens skolrestaurang se ut?
    • Möjligheter och utmaningar för framtidens skolrestaurang
    • Framtidens skolrestaurang ur ett hållbarhetsperspektiv
    • Goda exempel på vägar mot framtiden
    • Diskussion: hur börjar vår resa mot framtiden?

    Jens Vikingsson, utvecklare inom måltider, Jens Vikingsson Måltidsresurs (JVMR)


    Jens har en bakgrund som kock, yrkeslärare och måltidschef, men arbetar idag som konsult med särskilt fokus på bra och hållbara måltider. Han har sett till att hundratals skolelever har fått arbeta tillsammans med skolkockar där de bland annat har fått odla egna grönsaker och haft lokal matmarknad.

  • Att skapa en god samverkan mellan skola och skolrestaurang – hur?
    • Hur kan du använda skolrestaurangen som en pedagogisk resurs?
    • Hur kan måltiden integreras i undervisningen?
    • Från jord till bord – praktiska exempel på samverkan
    • Diskussion: hur får ni ett välfungerande samarbete mellan skolrestaurangen, pedagogerna och hemmet?

    Jens Vikingsson fortsätter

  • Lunch
  • Hantering av specialkostfrågor
    • Vad räknas egentligen till specialkoster?
    • Ökade beställningar av specialkost – hur får vi det att gå ihop?
    • Vilka skyldigheter har skolköken när det kommer till specialkost?
    • Från önskekost till individuell kost – vad är skillnaden?

    Annika Wesslén, fil. lic. i kostvetenskap, leg. dietist och kostekonom, Matkompetens


    Annika har mångårig erfarenhet av kost- och nutritionsfrågor och verkar i dagsläget som författare, konsult och föreläsare. Hon har under flera års tid arbetat med utbildning för kockar och måltidspersonal inom den offentliga gastronomin.

  • Eftermiddagskaffe
  • Tips och råd för att få eleverna mer intresserade av gröna och hållbara måltider
    • Hur säljer du in och guidar dina gäster till att gilla växtbaserad mat?
    • Konkreta tips på gröna maträtter som gör gott för hälsan och planeten
    • Inspireras av de senaste trenderna inom vegetariskt, veganskt och växtbaserat

    Annika Wesslén fortsätter

  • Från en till fem rätter – så skapade vi ökad valmöjlighet för eleverna i skolrestaurangen
    • Vilka utmaningar har vi mött kring menyplanering, arbetssätt och arbetsglädje?
    • Hur tar vi tillvara på maten, minskar matsvinnet och samtidigt får bättre ekonomi?
    • Hur minskar vi andelen specialkost genom detta flervalssystem?

    Marie Nilsson, förstekock, Liljaskolan, Vännäs kommun
    Emma Karlsson, kostchef, Vännäs kommun

  • Konferensens första dag avslutas
  • Kvalitet i måltidsarbetet – utmaningar och möjligheter

    Service i skolrestaurangen handlar främst om att vara tillgänglig för gästen, kunna kommunicera, ha kunskap om råvaror, mat och tillagningssätt samt vara genuint intresserad av gästen.


    Under denna interaktiva föreläsning får du konkreta verktyg för att höja den totala matupplevelsen i skolrestaurangen och du får även tillfälle att utbyta erfarenheter med kollegor från andra skolor/kommuner.

    Ur innehållet:

    • Vad är och hur kan du skapa kvalitet i måltidsarbetet?
    • Hur kommer ni vidare i ert arbete med service och bemötande?
    • Vem är gästen och vilka krav ställer gästen på dig och verksamheten?
    • Att vara tillgänglig och kunna kommunicera – vad innebär det för dig som jobbar inom offentlig måltid?
    • SWOT-analys och erfarenhetsutbyte – ta lärdom av kollegor från andra skolor/kommuner

    Maria Wilbois, pedagog, föreläsare, inspiratör och serviceentusiast


    Under förmiddagen görs avbrott för kaffe

  • Tänk privat, jobba kommunalt – skolmåltiden ur ett annat perspektiv

    Kan vi skapa en plattform för offentlig gastronomi? Johan berättar om sina erfarenheter från projektet Offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen och hur projektet kom till.

    • Att skapa en plattform för offentlig gastronomi där ledorden är passion och kreativitet – går det?
    • Så utgår du från trivsel och nöjdhet i skolrestaurangen
    • Fördelarna med att verksamheterna vävs ihop
    • Framtidens ledarskap – så blir du en bättre ledare genom att fokusera på nuet

    Johan Andersson, krögare, entreprenör och föreläsare, Food and education

    Johan har ett förflutet som måltidschef och grundare av Sveriges första plattform inom den offentliga gastronomin. År 2017 var han finalist i kategorin Årets guldstjärna på Arla Guldko för sitt arbete med Offentlig gastronomi i Jämtland/Härjedalen och år 2016 blev han utsedd till Årets inspiratör av tidningen Restaurangvärlden.

  • Lunch
  • Tips och råd för att minska matsvinnet
    • Ingen meny – oanade möjligheter till minskat matsvinn
    • Att laga maten under lunchen – funkar det i skolrestaurangen?
    • Så kan du använda dig av nudging för minskat matsvinn
    • Tänk nytt – regeländringar och civil olydnad

    Jens Dolk, kypare och delägare, K-märkt


    Jens har arbetat med mat och dryck sedan 15-års ålder och har medverkat i tidningar, på TV och i flertalet böcker. Idag driver han restauranggruppen K-märkt i Stockholm som förra året utsågs till Sveriges mest hållbara krog.

  • Eftermiddagskaffe
  • Väl godkänt för skolmåltiden

    Väl godkänt för skolmåltiden är ett pågående, treårigt pilotprojekt som testar och implementerar schemalagda skolmåltider samt vidareutvecklar de pedagogiska skolmåltiderna. Arbetet följs av tre forskare från Örebro universitet och under denna föreläsning får du ta del av erfarenheter från projektet.

    • Vilka resultat har visat sig i projektet?
    • Vad är på gång inom projektet?
    • Tips att ta med dig hem till din skolrestaurang


    Lina Andersson Fasth, lärare, måltidspedagog, kock och projektledare på RISE, Research Institues of Sweden


    Projektet bedrivs inom Skolmatsalsakademin som tillhör RISE.

  • Moderator Emma Karlsson summerar och avslutar konferensen
Visa mer

Ska du delta?

Priser

Alla priser är exkl. moms

6.180
SEK