Framtidens operationsteknik - Framtidens teknik inom operation

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Framtidens teknik inom operation

Maziar Nikberg om den senaste utvecklingen

Här finns vi
Lena  Mårtensson

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Hur kommer tekniken och människan att samarbeta i framtidens operationssalar? En del av svaret får vi på konferensen Framtidens operationsavdelning 2020, där Maziar Nikberg är en av föreläsarna. Maziar är docent och överläkare vid kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus.

Inför konferensen ställde vi några frågor till Maziar om framtidens teknik inom operation.

Läs svaren här!

 

Vad är det allra senaste inom operationstekniken?

Jag arbetar själv inom bukkirurgi. Där är robotkirurgi på stark frammarsch och nya robotar är på väg att introduceras. Detta leder till att robotkirurgi kan utföras av allt fler kirurger och till lägre kostnader. Den tekniska utvecklingen har också möjliggjort operation via ännu färre portar och till och med en enda port. Kirurgen får också alltmer kontroll över hela operationsfältet gällande styrning av kamera, staplingsmaskiner osv.  Kirurgen har fått fler instrument till buds för att minimera risken att göra fel under ingreppet. T ex identifiering av urinledare under operation genom special-ljus och genom olika navigationssystem inbyggda i roboten. 

Hur har och kommer robotiseringen att förändra operationslokalens utformning?

Operationssalarna har blivit allt större och kallare. Nuvarande operationsrobot tar ganska mycket plats för manövrering. På de flesta ställen är den också stationär och kan inte flyttas mellan rummen. I framtiden kommer robotarna att vara mer mobila, kunna flyttas mellan salar och antalet armar kan variera beroende på ingrepp. Men sannolikt kommer andra krav att ställas på operationssalarna framöver. IT-tekniska lösningar för operationssalarna med kontrollrum kommer att bli nödvändigt. Det kommer fortfarande finnas många olika system som behöver prata med varandra.  

Om du få sia fritt - hur tror du att framtidens operationssal kommer att se ut?

Jag hoppas att operationssalarna blir än mer anpassningsbara för de olika kirurgiska ingrepp som ska utföras i dem. Jag hoppas också att det ska bedrivas kirurgi på operationssalarna och att patientförberedelser flyttas utanför operationssalen för optimalt resursutnyttjande. Jag hoppas att operationssalarna kan anpassas till den kirurgi som ska utföras och själva teamet. Med hjälp av olika robotiserade AI-lösningar kommer operationssalen automatiskt att förbereda sig själv med att t ex ta fram instrument anpassade till ingrepp som ska utföras just då. Automatisering av lagerstatus där lagren ligger i nära anslutning till operationsavdelning. Alla som närvarar på operationssalen kommer att vara uppkopplade till stordatorn och genom olika headseats informeras av stordatorn om hur ingreppet fortgår och vad nästa steg är. 

Maziar Nikberg, kirurg, framtidens operationsavdelning, kirurgi, Västmanlands sjukhus

 

 

 

 

 

För mer information och anmälan till Framtidens operationsavdelning 2020,
>> Se här!