SO-dagarna Anahi davila Företagskällan - Vad är history marketing?

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Vad är history marketing?

På den digitala plattformen Företagskällan kan eleverna lära sig om svensk företagshistoria och entreprenörskap

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Anahi Davila är en av föreläsarna på konferensen SO-dagarna. Anahi är leg. gymnasielärare och arbetar som arkivpedagog  på Företagskällan och Centrum för Näringslivshistoria.

 

Med 7000 svenska företag som kunder och 70 000 hyllmeter material har Centrum för Näringslivshistoria startat skolsajten Företagskällan och digitaliserat över 1000 artiklar och lektionsförslag om svensk företagshistoria och entreprenörskap.
Inför konferensen ställde vi våra frågor till Anahi om hur man kan använda plattformen inom SO-ämnet:

 

Vad är Företagskällan och Centrum för Näringslivshistoria?

Vi är ett av världens största företagsarkiv med 7000 svenska företag som kunder och över 70 000 hyllmeter källmaterial har Centrum för Näringslivshistoria startat en gratis skolsajt Företagskällan och digitaliserat över 1000 artiklar och lektionsförslag om svensk företagshistoria och entreprenörskap.

 

Hur kan man arbeta med ert material inom SO-ämnet?

Lärare och elever kan söka på ämneskurser – det mesta av vårt material är ämnesintegrerat och SO-ämnen som Historia och Samhällskunskap genomsyrar nästintill samtliga av våra artiklar (lektionsmaterial) och lektionsförslag.

 

Hur kan det material ni samlat vara en del i att lära sig källkritik?

Vi har flera samarbetsskolor i dag som vill arbeta med våra primärakällor. Då vi just sitter på arkivmaterial som kommer från dessa svenska företag är det vi har hos oss just förstahandskällor, originalkällor som skolor efterfårgar. Skolor kommer till oss då eleverna t.ex. skriver sina gymnasiearbeten i årskurs 3 och tar del av och gör sin research med hjälp av våra källor.

 

Vad kostar det att använda ert arkiv och webbportal?

Våra kunder (företagen som deponerat sina arkiv hos oss) är måna om att dela med sig av sin historia och vill även att allmänheten ska ta del av detta utan att behöva betala för det (speciellt skolor som inte har en sån stor årsbudget)  – därför kan vi driva vår skolverksamhet helt gratis då företagen vill att vi förmedelar deras historia till allmänheten. Vi har gratis inträde (innan pandemin – nu har vi som de flesta andra stängt för fysiska besök), gratis virtuellt studiebesök som innefattar en valfri föreläsning (se repertoaren i länken nedan) samt en arkivvisning (även den virtuell pga pandemin), vi kommer även ut till skolor och föreläser samt arbetar tätt med skolor som vill bygga ett projekt från grunden med hjälp av oss och våra arkivkällor och vår skolsajt är även den gratis och kan användas av gemene man.

Läs mer om hur ni kommer i kontakt med Företagskällan via denna länk!
https://www.foretagskallan.se/for-larare/skolbesok/

 

Vad kommer du att tala om på konferensen SO-dagarna?

Jag kommer att föreläsa om History Marketing = hur dagens företag använder sin historia för att stärka sitt varumärke och sin organisation.

 

Vi tackar för intervjun och ser fram emot att få veta mera.
Passa på att vara med på konferensen SO-dagarna, där du kan ställa dina frågor direkt till Anahi!

Anahi Davila SO-dagarna 2021

Anahi Davila

Arkivpedagog och leg. gymnasielärare, Företagskällan och Centrum för Näringslivshistoria

 

 

 

Kontakta oss