Utbildningar

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.
 

EXIN Agile SCRUM Master

Utbildningen genomförs i företagsanpassad form.

För ytterligare information ring 031-350 55 00.

Kursnr: 5183

Scrum är ett iterativt, inkrementellt ramverk för agil (lättrörlig) produktutveckling. Agil utveckling ökar produktiviteten och kvaliteten samt minskar riskerna. Detta åstadkommes bl.a. genom att förbättra personlig samverkan mellan alla inblandade i utvecklingen.Scrum låter team skapa en potentiellt leverbar release (med funktioner som är av leversanskvalitet) i varje iteration och utmanar sina användare att fokusera på ständig förbättring. Detta ger den flexibilitet som behövs för att hantera de snabbt föränderliga krav, behov och möjligheter som uppstår i alla projekt. Scrum består i grunden av tre roller, tre möten och tre artefakter. Scrum är en av de mest populära agila metoderna i världen.Rollen Scrum Master ansvarar för att teamet fungerar och är produktivt. En Scrum Master är fokuserad på att coacha det självorganiserande teamet och att underlätta dess arbete.Som deltagare får du lära dig vad som krävs av rollen som Scrum Master och hur du bygger upp ett fungerande team. I ett flertal, stundtals ganska intensiva, övningar och fallstudier får du lära dig, träna på och uppleva känslan av det som krävs för att leda ett Scrum projekt till framgång.

Deltagare

Kursen vänder sig till blivande Scrum Masters och andra som behöver god kunskap om hur de olika delarna i Scrum fungerar, t.ex. projektledare, beställare, chefer, teamledare och utvecklare.

Förkunskaper

Du behöver inga konkreta förkunskaper om Scrum, men kom förberedd och se till att ha läst Scrum-guiden på http://scrumguides.org! Testa gärna dina kunskaper i minitestet 'Scrum Open' som du hittar på https://www.scrum.org. Det är rekommenderat att du har gått någon av Teknologisk Instituts introduktionskurser till agilt arbete.

Syfte

Det här är utbildningen för dig som vill förstå agilt arbete och Scrum på djupet. Under två intensiva och upplevelsebaserade dagar får du lära dig vad som får agilt arbete med Scrum att fungera samt hur du som Scrum Master hjälper teamen i er organisation att bli kreativa, produktiva och leverera med kvalitet.

Innehåll

Under kursen lär du dig och tränar på:

  • Syftet med Scrum och agila arbetsätt. Vad ramverket Scrum är, den bakomliggande filosofin från Lean och agil utveckling, varför Scrum fungerar och vilka utmaningarna är med att införa Scrum.
  • Rollernas (Scrum Master, Produktägare och Team) samverkar och vilka ansvar och befogenheter respektive roll har.
  • Hur du som Scrum Master kan hjälpa teamet att hela tiden växa och förbättras och bli ett tvärfunktionellt, självorganiserande team.
  • Varför gruppdynamik är en avgörande faktor för hur väl teamet kommer att fungera.
  • Hur en bra Produktbacklogg ser ut och hur Produktägaren kontinuerligt underhåller den, så att du även kan hjälpa Produktägaren att växa.
  • Att estimera med Story Points, den metod som Teamet använder för att hjälpa Produktägaren estimera innehållet i Produktbackloggen.
  • Sprintplanering, dagligt möte (Daily Scrum), demonstration (Sprint Review) och återblick (Retrospective). Du får också lära dig hantera en rad situationer som kan inträffa i en Scrum Masters vardag.
  • Hur du mäter Teamets hastighet (Velocity) och hur du på ett enkelt sätt använder den för att göra långsikt projektplanering gentemot ett mål (t.ex. en release) flera Sprintar bort.
  • Vikten av synlighet och transparens, och hur du kan skapa det med hjälp av Burndown Charts och Task Boards.


Övrigt

Föreläsare på kursen är Lars Kruuse från Consultus som har bred och djup erfarenhet av agilt utvecklingsarbete och agila transformationer. Lars kommer att visa tydliga och konkreta exempel från industrin under kursen.

Om du har frågor om kursen, vänligen kontakta
Dela sidan med dina vänner:

Kan vi hjälpa dig?