Agneta Gulz - SO-dagarna 2021 - Hjälp eleverna att finna motivationen i skolan!

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

Hjälp eleverna att finna motivationen i skolan!

Agneta Gulz om hur man kan hjälpa eleverna att finna mening i skolarbetet och att kämpa även när det tar emot

Här finns vi

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Agneta Gulz är en av föreläsarna på konferensen SO-dagarna. Hon är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och forskar om frågor kring lärande, motivation och drivkraft hos elever.

Agneta Gulz föreläser om elever och motivation på SO-dagarna 2021

På SO-dagarna delar Agneta med sig av aktuell forskning och avgörande faktorer bakom motivation. Hon kommer också inspirera till metoder som kan öka elevernas motivation och engagemang.

 

Några exempel på Agnetas metoder för motivation är:

 

  • lägg undervisningen och uppgifterna på en bra svårighetsnivå. För lätta uppgifter motiverar inte, för då får eleven ingen utveckling. Är uppgiften för svår upplever eleven ingen mening med uppgiften.
  • hitta motivation i gemensamt arbete - en samverkan i grupp där eleverna bygger vidare på varandras bidrag är motiverande. När man upplever kompisarnas motivation kan det också vara smittsamt på ett positivt sätt.
  • att skapa delaktighet genom att ge eleven möjlighet att göra egna val.  Eleven kan själv få bestämma i vilken ordning man ska göra sina uppgifter eller vilka uppgifter som ska göras som hemläxa.
  • hjälp eleven att se sina framsteg, och på så sätt få en självbelöning och känslan av att det lönar sig att kämpa på litet extra, för då kommer resultatet.

 

Slutligen, att få eleven att känna meningsfullheten i lärandet och att lära för livet är den stora utmaningen. Unga människor har ofta svårt att se framtidsperspektivet, och det har med hjärnans utveckling att göra. Här kommer lärarens viktiga roll in återigen. En engagerad lärare som brinner för sitt ämne och roll smittar av sig på eleverna. Den utmaningen är inte alltid lätt, men det finns knep och metoder.

 

Välkommen på konferensen och lyssna till Agneta Gulz föreläsning, så får du höra mera!

Kontakta oss