4 frågor till Matts Ramstorp

Kan vi spara en kaka?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse när du besöker vår webbplats. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer här.

4 frågor till Matts Ramstorp

Inför konferensen Framtidens operationsavdelning 2020

Här finns vi
Lena  Mårtensson

Kontakta oss

  • Vallgatan 14
  • 411 16 Göteborg
Google MapsApple MapsRejseplanen
  • Rådmansgatan 38
  • 113 57 Stockholm
Google MapsApple MapsRejseplanen

Matts Ramstorp är moderator på Framtidens operationsavdelning 2020 - en konferens för dig som arbetar med att planera och utforma operationsavdelningar.
Läs mer om konferensen och programmet här!

> Framtiden Operationsavdelning 2020

- Vad är det viktigaste att tänka på när det kommer till hygienaspekten i en operationssal?

Patientens säkerhet! Patienten ska alltid vara vårt huvudfokus. Detta gäller alla delar av ett ingrepp, allt från uppdukning, hur patienten förbereds och kommer in på OP till ingreppet samt inte minst alla de avslitande delarna, inklusive rengöring och desinfektion mellan patienter.

- Finns det några nyheter inom klädval?

Kläder, oavsett i vilka sammanhang de används, har historiskt sett inte varit av intresse. Kraven har framförallt varit att de ska vara sterila och komfortabla. I samband med NKS började man i större utsträckning ta upp sambandet mellan ventilationen av en OP-sal och personalens beklädning. Mindre effektiv ventilation (enklare och billigare) skulle kompenseras med tätare kläder, vilket inte blev så bra. Utvecklingen av kläder har dock gått framåt och det finns läsningar idag att tillgå och som jag kommer att prata om i min presentation.


- Vilka kläder är mest optimala att ha i en operationssal enligt den senaste forskningen?

Intressant fråga. Kläderna har egentligen flera funktioner, de ska vara tillräckligt rena (läs: sterila), de ska vara tillräckligt täta så att de kan fungera som ett bra filter för de partiklar som människan avger och, slutligen, ska de vara tillräckligt komfortabla för personalen att bära under den tid som erfordras för ingreppet. Historiskt har bomullskläder varit ett ganska naturligt val, inte minst sett ur komfortsynpunkt. Läkemedelsindustrin använder 100 % polyesterplagg i sina renrum och dessa fungerar som hyfsat bra barriärer, men ger inte alltid så bra komfort. De kläder som föreslogs till NKS var ännu tätare och av denna anledning inte alls komfortabla. 

Med tanke på att samspelet mellan ventilation och kläder är så dominant kan jag inte ge ett rakt svar på denna fråga. Om man har en extremt effektiv ventilation kan man klara sig med mindre täta kläder.

 

- Vad kommer deltagarna att få med sig från ditt talarpass?

Deltagarna kommer att få en god bas att stå på. Efter min presentation kommer det att vara enklare att förstå samspelet mellan ventilation och klädval Samtidigt ska man kunna föra en diskussion, intern såväl som externt, vad gäller de olika klädedräkter som finns på marknaden för att göra ett bra val redan från start. Med andra ord: Min presentation är ett stöd för deltagarna att inte hamna i samma situation som man gjorde på NKS.